Tuesday, November 15, 2011

Petua Kurangkan Sakit Perit Senggugut::VERSI AINA::

Perempuan normal.. i repeat, perempuan normal akan mengalami menses sekurang-kurangnya sebulan sekali. Tau dop menses tu ape? Orang kampung aku panggil period. Artis-artis panggil datang bulan.

Bila orang perempuan datang bulan, some of them akan mengalami senggugut, atau pun bahasa pasarnya period pain. Ade jugak perempuan yang tak pernah rasa langsung period pain nih. Senggugut ni pulak tuan-tuan dan puan-puan, adalah sejenis kesakitan yang dialami oleh si penghidap semasa beliau period. Dan kesakitan yang dialami adalah berbeza bagi setiap wanita di luar sana.


Bagi perempuan yang bernama Aina ini, atau sinonimnya Esah (aku letteewww), boleh dikatakan almost setiap kali aku period, aku akan senggugut yang amat dasyat sekali. Sakitnya tak boleh digambarkan. Biasanya aku senggugut hanya pada first day sahaja. Syukur! Kadang-kadang aku terfikir, macam ni ke rasa nak terberanak? haha, sebab memang sakit sangat. Kalau aku pernah beranak, bolehla aku comparekan, masalahnya tak pernah lagi, so xtau nak cakap macammana rasa sakit nih. Sampaikan aku nak duduk tegak pon tak boleh and kalau nak jalan tuh sampai teketaq-ketaq lutut. Biasanya aku akan terbaring meringkuk saja sampai sakit tu hilang. Dan memang lama la baru nak hilang. So aku akan merana untuk beberapa jam dalam 1st day tuh.



NAMUN!

Sejak beberapa bulan kebelakangan ini, aku telah menjumpai satu petua baru untuk kurangkan sakit period pain aku nih. Gua xmain la makan-makan pil nih. Walaupun berkesan,tapi aku sanggup tak amik coz afraid of the side effects. Tuam-tuam dengan air suam pon aku xmain dah skang... Zaman memude dulu rajin la buat. Skang dah malas. haha.
pills? no good!

So, ape petua aku yang canggih sangat ni?
Haha...

Mudah saja~~~

Nangis!!

Yess.... nangis. Dah beberapa bulan jugakla aku amalkan petua aku nih. Dan ternyata ia amat mujarab sekali dong! 

Bagaimana caranya u ask? Senang.

Ko baring kat katil ko, guling-guling pegang perut, sambil bermonolog dengan diri sendiri, "sakit...sakit... knape sakit sangat ni???" pastu dengan tak semena-mena air mata akan keluar dengan lajunya.... Bila air mata da kuar, teruskan lagi dengan monolog itu, supaya lagi kuat ko nangis. Ia berjaya dengan aku. Monolog tu wat aku rasa simpati dekat diri aku sendiri. Macam pelikkan? tapi betul. So akhirnya, anda akan menangis dengan tersedu sedannya dan dengan penuh semangatnya sambil berguling2 di atas katil dan menyepak-nyepak segala bantal dan teddy bear yang ada di atas katil itu.

mula- mula nangis sesikit dulu

lepas tu ko meraung la plak macam ni. baru feel :)

Kenapa aku suruh nangis? Sebabnya, kajian mengatakan apabila seseorang itu telah menangis, dia telah menggunakan kebanyakan tenaganya, oleh itu dia perlu rehat yang secukupnya untuk regain back the energy. Mengikut pengalaman aku, tengah-tengah aku nangis tuh, aku akan terus tertidur. Aku tak sedar pon  bila aku tido... Here's the magic part~ when you sleep, YOU DO NOT FEEL ANY PAIN AT ALL! memang best gile! Heaven! After a few hours of sleep, bila ko terjaga je, the period pain has gone! Senggugut yilekkk! Tinggal period je.. wakakaka... Kalau yang tu ilang sekali, tak ke pelik? hahha...

Konklusinya, nangis   --------> tidur dengan lena --------------> senggugut tiada lagi!

Cubalah!


p.s: Ada yang lupa.

17 comments:

Yasmin yusof said...

macam tu pulak??? -___-"

aina mania said...

macam tulaahhh,... sgt mujarab okeh!

~ i K i N ~ said...

Aku penah mengamalkan petua yang sama. Wakakaka! True story! tengah2 nangis tuh kompem tertdo, tuh la climax cerita. bangun tdo, yeah! period pain hilang!

aina mania said...

terbaek kan??? haha.. tapi kengkadang pernah terbangun sbb org kejotkan, and that time baru je nak lena.. so the pain hasnt fully gone yet! damn!

Miss Sunshine said...

hahaha... kelakar lah aina petua ni... tapi sebab mujarab, boleh pakailah petua ni...
haa..
lagi satu cara nak hilangkan senggugut ni ialah.... KAHWIN... hehehe.. tapi takde kajian saintifik ni... org tua2 je ckp.

armouris said...

info tentang senggugut di SIHAT SELALU - Cara Mengurangkan Sakit Senggugut

aina mania said...

kak hana - Kawin? haha.. kene cubela petua tuh..cam best jekkk

apis said...

yeke ni..baru nak cari tip nak citer kat awek..tapi macam ni dia igt kita bergurau plak :p

aina mania said...

betol la ni... xtipu punye.. tested and proven :).

bintusolehah_91 said...

heheh comel betul...

bintusolehah_91 said...

haha comel je ^^ ....

Cik Siti said...

owh gitu? hehehe..comel je..:-D

aina mania said...

gituleee.. hehe.. try jgn xtry.. mmg mujarab!

Anonymous said...

menangis?haha,oke! good tips! nak menangis sekarang.

aina mania said...

menangis smp tido tau.. hehe.. cube jgn xcube..

Kamilia Khairuddin said...

Haha. Now k tengah period pain even sakit tetap gelak k baca ni. Tapi mmg betul. Kalau tak nak sakit, just nangis. Penat. Tidur. Same goes kalau sakit kepala...

Aina Azami said...

Hahaha, kann? it really works :P

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...